Ο ωτοβελονισμός είναι μία ιατρική μέθοδος που χρησιμοποιεί το πτερύγιο του αυτιού για την πρόληψη , αντιμετώπιση και θεραπεία πολλών παθήσεων. Το πτερύγιο του αυτιού αποτελεί ένα μικροσύστημα πλούσιο σε νευρικές απολήξεις και υποδοχείς.

"Όταν υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση, οι απολήξεις αυτές μπορούν να ερεθιστούν με βελόνες, ηλεκτρισμό, μαγνητικά σφαιρίδια και ειδικούς σπόρους (Vaccaria), για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Η δυναμική του ωτοβελονισμού είναι αποτελεσματική σε ένα ευρύ φάσμα δυσλειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού προσφέροντας μυοχαλαρωτική, αντικαταθλιπτική, αντιφλεγμονώδη και ρυθμιστική δράση. Συμβάλλει στην θεραπεία παθήσεων με οξύ και χρόνιο άλγος (π.χ. ημικρανίες, κεφαλαλγίες, οσφυαλγίες, αρθρίτιδες, αυχενικό), ψυχοσωματικών παθήσεων (π.χ. άγχος, αϋπνίες, βουλιμία), στη διακοπή καπνίσματος, στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, διαταραχές στον ύπνο, κατάθλιψη κτλ)", εξηγεί ο ειδικός παθολόγος Γιάννης Σφυρής.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα εξατομικεύονται ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς, ύστερα από ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, κλινική εξέταση, αξιολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και συμπλήρωση ερωτηματολογίου . Αν κριθεί αναγκαίο ο ιατρός θα παραπέμψει τον ασθενή για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

Πώς γίνεται ο ωτοβελονισμός

Οι συνεδρίες διενεργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να γίνεται αξιολόγηση αλλά και τροποποίηση της θεραπείας ανάλογα με την πορεία του ασθενούς. Η πιο σύγχρονη και αξιόλογη μέθοδος ωτοβελονισμού είναι η τοποθέτηση ημιμόνιμων βελονών. Πρόκειται για αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης, μεγέθους λίγων χιλιοστών που καλύπτονται με διακριτικά αυτοκόλλητα και τοποθετούνται στις ζώνες ευαισθησίας του πτερυγίου για περίπου 2 εβδομάδες. Δεν προκαλούν ενόχληση ή άλγος τόσο κατά την τοποθέτησή τους όσο και κατά την παραμονή τους στο αυτί.

Ο ωτοβελονισμός είναι μια αποτελεσματική και ανώδυνη μέθοδος χωρίς παρενέργειες που έχει ένδειξη σε πολλές παθήσεις με εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα και πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Προϋπόθεση είναι βέβαια να εφαρμόζεται από ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με την κλασσική ιατρική, επιτυγχάνοντας μια ολιστική και ολοκληρωμένη θεραπεία προς όφελος του ασθενούς.